skip to Main Content

Verschil tussen een leider en een manager

Waarom is leiding geven belangrijk?

Het verschil tussen een leider en een manager lijkt klein, maar is eigenlijk heel groot. Leiding geven aan een bedrijf is belangrijk en kan in verschillende functies vervuld worden. Waarom is leidinggeven belangrijk? HDLG legt het voor u uit. Het is de bedoeling dat u als leider uw werknemers motiveert en beïnvloedt, waardoor hun prestaties beter worden en ze geïnspireerd raken. Als u op een goede manier leiding geeft, creëert u een win-win situatie. Uw werknemers hebben meer plezier in hun werk en zij presteren beter, en dat is voordelig voor uw bedrijf. Het is dan ook aan te raden om een leiderschapstraining te volgen, zodat u alles uit uw bedrijf en uw werknemers haalt!

Het verschil tussen een leider en een manager

Wist u dat u als manager niet perse een leider hoeft te zijn? Er zijn namelijk verschillen in een leidinggevende functie en een leider zijn. Wat zijn dan de verschillen? Om het zwart-wit te omschrijven: een manager past op de zaak en een leider is vernieuwend. Dit betekent dat het management bezig is om de organisatie draaiende te houden en de controle te houden. Een leider is juist bezig met veranderen en innoveren. Benieuwd naar hoe dit er in de praktijk uitziet? Wij zetten een paar stereotypes op een rijtje:

  • Een leider stuurt aan en een manager bestuurt
  • Een leider schept iets uit niets en een manager bouwt verder uit
  • Een leider is visionair en een manager is meer strategisch en rationeel
  • Een leider focust zich meer op ontwikkelingen van medewerkers, een manager op doelstellingen

Misvattingen over managers en leiders

Over managers wordt vaak negatiever gedacht dan over leiderschap. Toch zijn ze allebei nodig. Een andere misvatting die bestaat, is dat leidinggeven hetzelfde is als leiderschap. Er zijn veel leidinggevenden die denken dat ze leider zijn, terwijl dat niet zo is. Een leidinggevende heeft een formele functie in een bedrijf en heeft bevoegdheden op een specifiek gebied, terwijl leiderschap meer gaat over het sociale aspect van een bedrijf.

Hoe word ik een goed stuurman?

Er zijn handige tips om goed leiding te geven, ook als manager van een bedrijf. HDLG zet graag een paar tips voor u op een rijtje. Allereerst is het belangrijk dat u authentiek bent en geen toneelspelletje speelt. Communiceren is ook erg belangrijk, maak gesprekken met uw werknemers persoonlijk. Wees een motivator en inspireer uw werknemers om goed werk te doen. Kortom, wees als manager een gezonde mix van een leidinggevende en een leider.

Interesse? Neem contact op!

Heeft u interesse in een leiderschapscursus? Kies voor HDLG en wordt een manager met competenties die bij een leider horen. Wilt u meer informatie? Bel vandaag nog naar: 035-5338196 of mail naar: info@hdlg-groep.nl. HDLG helpt u graag als u een manager en een leider wilt zijn!

Dit boek bestellen?

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.
Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

Back To Top
X