skip to Main Content

Blog 4 van de serie: Implementeren van Strategisch talentmanagement

#4: ‘Hoe krijg ik talentmanagement op de agenda, hoe kan ik het belang van talentmanagement benadrukken?’’

Talentmanagement. Het lijkt een ‘buzzword’. Een hype, iedereen heeft het erover. Maar wat behelst ‘talentmanagement’ nu eigenlijk? Wat zijn de implicaties voor de organisatie? En wat betekent de toevoeging ‘strategisch’? Ondanks dat de zoektocht dezelfde is, als het gaat om talentgericht werken heeft iedere organisatie natuurlijk eigen unieke uitdagingen. De implementatie van Strategisch Talentmanagement is maatwerk. HDLG heeft een praktische aanpak die zorgt voor een snelle en succesvolle implementatie met veel enthousiasme bij alle betrokkenen. Minimaal één maal per maand kun je hierover meer lezen in de serie blogs ‘Implementeren van Strategisch Talentmanagement’.

Deze maand behandelt collega Ernst Schorfhaar de vraag:

‘Hoe krijg ik talentmanagement op de agenda, hoe kan ik het belang van talentmanagement benadrukken?’’

Van nature zijn wij geneigd om nieuwe ideeën of aanpassingen op werkwijzen in eerste instantie af te wijzen. Mensen houden nu eenmaal niet van veranderen. Veranderen kost energie, en ons brein is er van nature op gericht om zo energiebesparend mogelijk bezig te zijn.

Dus als je een reactie in het management of bij medewerkers hoort als: ”Wat een onzin, talentmanagement, is typisch weer zo’n hype, doen we niet aan mee”… Is heel normaal.

Maar wanneer je weet wat de voordelen van het invoeren van talentmanagement zijn (minder verloop, minder ziekteverzuim, mensen die met meer plezier werken en tot ontplooiing komen dan is het logisch dat je wilt weten hoe je het belang van het invoeren van talentmanagement kunt benadrukken.

MAAK GEBRUIK VAN BREINWETTEN

Omdat ons brein graag zelf ergens over wil beslissen, en dan ook nog alleen wanneer we de relevantie van iets inzien, zit daar ‘het geheim’.

Doorloop de onderstaande stappen:

 1. Onderzoek welke van de genoemde voordelen in jouw organisatie het snelst het meeste rendement oplevert.
 2. Verzamel zoveel mogelijke feiten en cijfers die dit onderbouwen.
 3. Bereken de voordelen om naar keiharde euro’s besparing die het kan opleveren.
 4. Presenteer dit in het MT en stel vooral veel vragen over datgene wat je uitgezocht hebt. Maak gebruik van het feit dat veel mensen ‘op gevoel’ antwoorden en kom daarna met jouw feiten (dat heeft te maken met de breinwet ‘relevantie’).
 5. Nu de feiten bekend zijn, moet actie ondernomen worden. Daarbij heb je twee mogelijkheden:
  1. Vertel over talentmanagement en bedenk vooraf voor ieder voordeel twee mogelijke oplossingen. Laat daaruit kiezen (dat is het stimuleren van zelfbeschikking, belangrijke breinwet). Of
  2. laat het MT zelf bedenken welke oplossingen er zijn om die voordelen te benutten. Als het niet spontaan gebeurt, opper dan talentmanagement als optie.

Tip: Ga vooral geen presentatie houden over talentmanagement vóór iedereen beseft dat er kansen blijven liggen. Kansen om het rendement van de organisatie stevig te verbeteren! Nogmaals: enthousiasme van jouw kant roept meestal eerst weerstand op. Dus verlies daar geen energie aan.

Hulp nodig om de voordelen om te zetten in euro’s of om het MT over te halen? Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie.

Informatie aanvragen over breinwetten

 

Benieuwd naar de andere blogs van deze serie? Klik dan hier

Dit boek bestellen?

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.
  Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

  Back To Top
  X