skip to Main Content

Bouw een topteam op je werk met de TMA-methode

Bouwen aan de sterkste opstelling

Een bedrijf dat zich niet ontwikkelt loopt de kans om achteruit te hollen. Om als bedrijf de concurrentie voor te blijven is ontwikkeling noodzakelijk. Als afdeling binnen je bedrijf ontwikkel je het beste door de krachten van je medewerkers goed in te zetten. Hoe doe je dat in de praktijk? Door ze op de best mogelijke positie in je afdeling te plaatsen. Dan is de volgende vraag: hoe weet je dan of de talenten van je werknemers helemaal tot hun recht komen in de positie waar ze zitten? Hoe laat je ze mee ontwikkelen, zodat je als afdeling beter presteert? Daar kom je achter als je de TMA-methode toepast. Met de TMA -methode geef je de persoonlijke ontwikkelingen en teamontwikkelingen in je organisatie een flinke boost.

Wat is de TMA-methode?

TMA staat voor Talenten Motivatie Analyse. Het is in een organisatie zeer belangrijk dat teams of afdelingen goed samenwerken, iets voor elkaar over hebben, elkaar wat gunnen en dat ze onderling zorgen voor een goede werkverdeling. Dat werkt het beste als je elk afzonderlijk teamlid zo optimaal mogelijk kunt inzetten. Als je met je team deelneemt aan een training TMA-teamontwikkeling, komt bij iedereen persoonlijk naar voren wat zijn of haar voorkeuren zijn wat betreft het functioneren in je team. Ook wordt zichtbaar wie aanleg heeft voor welke competenties en bij wie je welke taken kunt neerleggen. En wat betreft jou als teamleider, de TMA-methode geeft ook adviezen over hoe je je team het beste kunt aansturen.

Wat levert de TMA-methode je op?

Aan de hand van de TMA-methode ga je op afdelings- of teamniveau in gesprek over de rol en het functioneren van iedereen in het team. Dit is geen beoordeling, maar juist een dialoog. Het is een positief gesprek over de sterktes en zwakten van elk individueel teamlid en hoe je elkaar hierin kunt helpen. Deze dialoog zorgt gegarandeerd voor begrip en acceptatie van de verschillende karakters en talenten in je team. Ook geeft de TMA exact aan wat je team nog nodig heeft om het maximale te presteren.

TMA voor teamleiders

Je bent als teamleider uiteraard ook onderdeel van je team. In jouw rol zorg je voor ondersteuning en aansturing. Wat je van je teamleden verwacht, mogen ze ook van jou verwachten. Daarom is er voor teamleiders een aparte training volgens de TMA-methode waarin je leert talentgericht te selecteren en te coachen. De training geeft je de tools om iedereen in je team op de beste positie te zetten, zodat de sterkst mogelijke opstelling ontstaat. Heeft iemand nog een extra scholing nodig, of heb je een bepaalde positie in je team nog niet goed bezet? Je ontdekt het met de TMA-methode. Een goed draaiend team herken je aan onderstaande eigenschappen:

 • Onderling vertrouwen
 • Elkaar feedback geven om vast te houden of te verbeteren
 • Teamrollen zijn verdeeld op basis van individuele talenten
 • Elk teamlid kent de kracht en risico’s van het team
 • Een duidelijk gezamenlijk doel

Zie je die in jouw team nog niet terug? Overweeg dan het volgen van een TMA-training bij HDLG.

Dit boek bestellen?

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.
  Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

  Back To Top
  X