skip to Main Content

3 praktische tips voor leidinggeven aan thuiswerkers

Leidinggeven op afstand

Door het coronavirus moet iedereen die dat kan thuiswerken. Dat is niet in alle omstandigheden eenvoudig. Ben je bijvoorbeeld leidinggevende, dan kan het een flinke uitdaging zijn om je team vanuit huis aan te sturen. Het vraagt nu eenmaal wat aanpassingen en creatief denken. In dit blog geeft HDLG daarom enkele tips die jij als leidinggevende kunt gebruiken om je team van thuiswerkers aan te sturen.

1. Weet wat er speelt bij je medewerkers

Wanneer je elke dag samen bij het koffiezetapparaat staat, jullie bureaus aan elkaar verbonden zijn en je gezellig even met z’n allen gaat lunchen, blijf je automatisch op de hoogte van wat er in het leven van je collega’s speelt. Wanneer iedereen thuis werkt is dit ongetwijfeld veel minder het geval. Het is daarom belangrijk om als leidinggevende hier wat extra tijd in te steken. Dat doe je bijvoorbeeld door regelmatig even telefonisch contact te hebben of te videobellen. Door even via de telefoon met elkaar te praten, leer je namelijk veel meer dan wanneer je via de mail contact hebt. Vooral in deze tijd, waarin veel mensen ook te maken krijgen met depressieve gevoelens en eenzaamheid, is het belangrijk om in contact te blijven.

2. Wees transparant

Om ervoor te zorgen dat je team efficiënt thuis kan werken, is het belangrijk om transparant te blijven en duidelijke afspraken te maken. Een goede planning is essentieel en het is slim om een manier te ontwikkelen waarop informatie makkelijk digitaal gedeeld kan worden. Wanneer iedereen op de hoogte is van wat er overal speelt, is het veel makkelijker om thuis een planning te maken en up-to-date te blijven.

3. Vertrouw op je team

Ten slotte willen we je nog als tip meegeven om te blijven vertrouwen op je team. Wanneer je op afstand moet werken, is het moeilijker om even met iemand mee te kijken. Ook moet je er maar van uitgaan dat medewerkers echt contact met jou of een andere collega opnemen wanneer ze een vraag hebben. Pak niet alles zelf op, maar geef je medewerkers ook verantwoordelijkheid, en vertrouw erop dat ze hun taken goed uitvoeren. Maak wel duidelijke afspraken met elkaar, zodat je ook weet wat je aan elkaar hebt.

Training en coaching door HDLG

Ook je leiderschap op afstand kun je altijd ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld met een leiderschapstraining van HDLG. Neem voor meer informatie of vragen gerust even contact met ons op. Dat doe je door hier op de site het contactformulier in te vullen. Je kunt ons ook telefonisch bereiken via 035-5338196 of door een mail te sturen naar info@hdlg-groep.nl.

Dit boek bestellen?

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.
    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Back To Top
    X