skip to Main Content

Duurzaamheid betekent ook investeren in personeel

Belangrijk HRM- onderdeel in uw MVO-beleid

Het onderwerp is eigenlijk allang geen nieuws meer. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een – als het goed is – ingeburgerd fenomeen in bedrijven. Ze doen dit om hun ecologische voetafdruk in de wereld te verkleinen, of toch minimaal te verantwoorden. De aandacht voor MVO ligt overigens bij de meeste bedrijven op het milieu-aspect, omdat ze denken dat ze op dat vlak worden afgerekend door klanten en leveranciers. Het verborgen positieve bedrijfsresultaat op het gebied van duurzaamheid – en daarmee de winst – ligt bij bedrijven vooral in het duurzaam investeren in personeel. Dit aspect heeft nog lang niet overal de aandacht die het verdient.

Duurzaamheid: omdat het moet of omdat het kan?

Het is altijd de vraag waarom een bedrijf aan de slag gaat met duurzaam – MVO – ondernemen. Soms doen ze het eigenlijk alleen omdat ‘het moet’, ze worden gedwongen om zich (meer) met MVO bezig te houden door bijvoorbeeld consumentenboycots, mediaschandalen of ingrijpen van de overheid. Het is veel mooier als organisaties zich met de juiste intenties met MVO bezig houden. Dus: omdat zij een steentje willen bijdragen aan de maatschappij, ze het milieu niet teveel willen belasten en omdat ze betrokkenheid en bewustwording creëren bij het personeel. Met andere woorden: hoe kunnen ze personeel vinden, werven, verbeteren en vasthouden? Concreet betekent dat bewust investeren in de ontwikkeling, vitaliteit en loyaliteit van personeel.

Ontdek de waarde van uw personeel

Personeel is allang niet meer Jantje, Pietje of Klaasje die ‘s ochtends om negen uur binnenkomt met zijn broodtrommeltje en die om vijf uur weer naar huis gaat, zonder dat u weet wat ie heeft uitgevoerd. Werken betekent voor veel mensen niet alleen maar een inkomen. Werken geeft ook eigenwaarde, vertrouwen en het brengt mensen met elkaar in contact. Tevreden medewerkers zijn een win-win situatie voor de medewerker zelf én voor de organisatie: tevreden medewerkers presteren absoluut beter, zijn gezonder en voelen zich betrokken bij een organisatie. Dit alles sluit naadloos aan bij actuele HR-thema’s zoals strategische personeelsplanning, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid.

Meer dan alleen investeren in winst en milieu

Organisaties die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, investeren in meer dan alleen zwarte cijfers en het milieu. Die houden ook rekening met de duurzaamheid en de houdbaarheid van hun medewerkers. En wees daarbij niet bang dat uw medewerkers uw investering in de toekomst meenemen naar een ander bedrijf. Uw onverwoestbare imago staat bij al uw medewerkers in het geheugen gebeiteld. Zij zullen uw positieve imago in de toekomst altijd blijven uitdragen. Dat is onbetaalbaar!

Dit boek bestellen?

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.
Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

Back To Top
X