skip to Main Content

Het beste voor je werknemers

Als eigenaar van een bedrijf wil je natuurlijk het beste voor je medewerkers. Wanneer je werknemers ziek thuis zitten of besluiten om je organisatie te verlaten is dit ontzettend vervelend. Tijdens de trainingen van HDLG leren we jou en je personeel hoe je het ziekteverzuim kunt terugdringen en het verloop kunt verlagen. Hieronder geven we alvast een aantal handige tips, maar twijfel ook niet om contact met ons op te nemen om deel te nemen aan trainingen van een van onze gecertificeerde coaches.

Besteed aandacht aan werknemers

Ziekteverzuim kan een grote kostenpost vormen voor je bedrijf. Daarom raden we aan om het ziekteverzuim te verlagen door er aandacht aan te besteden binnen je organisatie. Voorkomen is immers beter dan genezen. Let goed op of een werknemer signalen van werkstress vertoont. De eerste signalen van werkstress vertonen zich onder andere in prikkelbaar zijn, moeite hebben met concentreren, het overzicht kwijtraken en geen uitgeslapen indruk maken. Dit hoeft nog niet te wijzen op ziekteverzuim, maar er is in dit geval waarschijnlijk wel iets aan de hand.

Maak ziekteverzuim bespreekbaar

Je kunt het ziekteverzuim ook terugbrengen door het bespreekbaar te maken. Dit is niet eenvoudig, want het gaat vaak om zeer persoonlijke situaties die een werknemer misschien liever niet met jou als baas wil bespreken. Toon in ieder geval wel interesse in je werknemers. Ga met je werknemers in gesprek om na te gaan of ze zich nog wel op hun plek voelen. Wanneer er ziekmakende factoren op het werk zijn, is de kans ook groter dat een werknemer thuis blijft. De ziekmakende factoren kunnen liggen in de vijf W’s:

 • werkinhoud
 • werksfeer
 • werkbelasting
 • werkverhouding
 • werkomstandigheden

Een positieve dynamiek binnen het team

Met de trainingen van HDLG kun jij het ziekteverzuim in je bedrijf terugdringen. Wij kijken namelijk naar de talenten van je medewerkers en hoe een goede dynamiek in je organisatie gestimuleerd kan worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze trainingen om je team te ontwikkelen? Zo creëer je onderling vertrouwen, waardoor personeel sneller met elkaar in gesprek zal gaan. Er wordt een dialoog geopend om niet alleen de werkzaamheden te bespreken, maar ook om de werksfeer binnen het team te verhogen. Ook wordt er in een training van HDLG gekeken wat de sterke punten zijn van een individu. Zit deze wel op de goede plaats binnen het bedrijf, of zou diegene zich beter op zijn of haar plek voelen in een andere positie. Deze trainingen kunnen bijvoorbeeld een burn out helpen voorkomen.

Het verloop verlagen

Een training van HDLG voor je medewerkers kan niet alleen het ziekteverzuim terugdringen, maar het is ook een ideale manier om het verloop te verlagen. Wanneer een medewerker de beslissing neemt om afscheid te nemen van je organisatie is dit natuurlijk ontzettend vervelend. Niet alleen gaat de expertise van deze persoon verloren, maar het kost ook veel tijd en geld om een nieuwe medewerker in te werken. Bovendien is het altijd vervelend om afscheid te nemen van een leuke collega, wat demotiverend kan werken voor je andere medewerkers. Als eigenaar wil je het verloop daarom verlagen. Om het verloop te verlagen is het belangrijk om eerst de reden waarom medewerkers vertrekken in beeld te brengen. Zo kan het zijn dat ze het gevoel hebben dat ze financieel niet genoeg gecompenseerd worden voor hun werkzaamheden. Biedt daarom arbeidsvoorwaarden die het onaantrekkelijk maken om over te stappen naar een concurrent. Dit hoeft niet alleen een hoog salaris te zijn, maar kan ook in de secundaire arbeidsvoorwaarden zitten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de mogelijkheid om thuis te werken, of een mobiel van de zaak.

Een positieve dynamiek

Drang om te ontwikkelen

Bovendien hebben de meeste werknemers een drang om zich te ontwikkelen. Als je geen doorgroeimogelijkheden biedt, zul je het verloop niet verlagen. Biedt daarom bijvoorbeeld een training of opleiding. Zo laat je niet alleen zien dat je de werknemer waardeert, maar heb je zelf ook nog hoger opgeleid personeel. Besteed ook genoeg aandacht aan het functioneringsgesprek met een werknemer. Door regelmatig feedback te geven laat je aan je medewerkers zien dat ze waardevol zijn voor het bedrijf en toon je waardering door prestaties te erkennen.

Breng kwaliteiten in kaart

Bij HDLG helpen wij je graag de (verborgen) kwaliteiten van je medewerkers in kaart te brengen met trainingen en coaching. Wij analyseren de talenten en op basis hiervan wordt het voorkeursgedrag en het ontwikkelpotentieel vastgesteld. Zo weet jij of je medewerkers op de juiste plek zitten, of dat ze juist door kunnen schuiven naar een andere positie. Dit zal ook je werknemers alleen maar ten goede doen, waardoor je het verloop kunt verlagen. Met een combinatie van competentie- en talentmanagement wordt ervoor gezorgd dat het voorkeursgedrag van de medewerker op een lijn ligt met de positie binnen het bedrijf.

Contact met HDLG

Wil jij binnen je bedrijf het ziekteverzuim terugdringen en het verloop verlagen? Neem dan contact op met HDLG voor een training van onze experts. Wij zijn telefonisch te bereiken via 035-5338196 of stuur een e-mail naar info@hdlg-groep.nl. Met onze trainingen weet je zeker dat je medewerkers op de juiste plek zitten!

Dit boek bestellen?

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.
  Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

  Back To Top
  X