skip to Main Content

Talentgericht samenwerken

Binnen organisaties bepaalt het team de mate van succes. Ook wetenschappelijk onderzoek wijst dit uit. Zeker diversiteit in het team is belangrijk. Echter kan deze diversiteit eenvoudig uitmonden in onbegrip en uiteindelijk conflicten  Goed samenwerken vraagt vertrouwen, inzicht en een gemeenschappelijk doel. Deze teamtraining is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek gericht op de belangrijkste succesfactoren van een optimaal functionerend team. Dit zijn:

 • Eén gemeenschappelijk uitdagend doel
 • Onderling vertrouwen
 • Herkennen en erkennen van elkaars talenten en behoeften
 • Open communiceren en confrontaties aan (durven) gaan
 • Regelruimte krijgen en pakken

Dit zijn ook de onderwerpen die in onze teamtraining naar voren komen en waar het team direct mee aan de slag gaat. In één dag en twee separate dagdelen groeit het team toe naar een team dat talentgericht samenwerkt, elkaars talenten benut om het geformuleerde doel te bereiken.

Tijdens deze teamtraining wordt er gebruik gemaakt van de Talenten & Motivatie Analyse (TMA Methode). Hiermee krijgt het team inzicht in de persoonlijke talenten, de teamtalenten, het ontwikkelpotentieel en de leerstijlen. Daarnaast beschikt elk teamlid over de mogelijkheid om een 360 graden feedback op te starten waardoor de progressie inzichtelijk wordt gemaakt.

Wil je meer te weten over het programma talentgericht samenwerken?

De trainingen van HDLG

Bij HDLG hebben we een duidelijk doel voor ogen: jouw bedrijf succesvoller laten werken door gedragsverandering te stimuleren. Op die manier kunnen wij bijvoorbeeld jouw medewerkers helpen met het samenwerken in een team. We werken met bedrijven uit een groot aantal verschillende branches, waaronder :

 • Transport & Logistiek
 • Bouw & Installatietechniek
 • Zorg
 • Retail
 • Klant Contact Centers

Onze gecertificeerde coaches hebben ontzettend veel ervaring. Dat betekent dat zij ook voor de visie die jij voor ogen hebt voor je bedrijf een effectieve training samenwerken kunnen invullen. Omdat ze met veel verschillende bedrijven gewerkt hebben, inspireren ze je ook om je vraagstuk eens vanuit een andere hoek te bekijken.

Voordelen van samenwerken in een team

Waarom zou je samenwerken in een team in plaats van iederen een individuele taak te geven? Een effectieve samenwerking heeft veel voordelen. Denk hierbij onder andere aan:

 • Kennis en vaardigheden worden gebundeld. Door talentgericht samenwerken kan de ene medewerker de andere aanvullen.
 • Door te overleggen komen creatieve nieuwe ideeën tot stand.
 • Ieder teamlid hanteert dezelfde werkwijze, wat voor continuïteit zorgt.
 • Bij vragen kunnen teamleden bij elkaar terecht. Iedereen is immers bezig met hetzelfde vraagstuk.
 • Het resultaat van het teamwerk is duidelijk zichtbaar, vaak in tegenstelling tot individueel werk.

Het is daarbij wel belangrijk dat de leden van het team effectief samenwerken. Een introverte medewerker kan bijvoorbeeld volledig genegeerd worden wanneer andere leden van het team juist heel spraakzaam zijn en graag met elkaar in discussie gaan. Ook kan het zo zijn dat een teamlid taken niet (goed) doet, omdat hij of zij er vanuit gaat dat iemand anders het wel doet. Zorg daarom dat de leden van een team talentgericht samenwerken, waarbij de kwaliteiten van elke individu naar boven komen, en dat ze begeleid worden door een competente leidinggevende.

Talentgericht samenwerken

Zoals je hebt kunnen zien, wordt je niet zomaar een topteam. Hiervoor is een sterke onderlinge teamdynamiek nodig. Tijdens een training samenwerken van HDLG leert jouw team onder andere

 • elkaar onderling te vertrouwen
 • elkaar feedback te geven
 • het verdelen van teamrollen op basis van individuele talenten
 • de krachten en risico’s van het team herkennen
 • een gezamenlijk doel bereiken

Met behulp van TMA Teamanalyse krijgt het team direct inzicht in de individuele talenten van elk teamlid en het bijbehorende voorkeursgedrag. Ook wordt er met de analyse duidelijk wat het team nodig heeft om optimaal te presteren. Er wordt dan een manier geboden waarop de teamleden talentgericht met elkaar samenwerken.

Geen team zonder duidelijke leiding

Samenwerken in een team wordt moeilijk zonder een duidelijke leiding. Het is daarom verstandig om de leidinggevende van de teams binnen je bedrijf een training leidinggeven aan te bieden. Hij of zij moet anderen kunnen inspireren en motiveren. Dit komt in de meeste gevallen niet natuurlijk, maar vergt oefening en begeleiding. Tijdens onze training leert de leidinggevende duidelijk te maken wat er van de teamleden verwacht wordt, en hoe zij anderen op hun functioneren aan moeten spreken. De training zorgt ervoor dat de leidinggevende op een resultaatgerichte manier richting kan geven aan de teamleden.

Organisatieontwikkeling

Flexibel gedrag

Als er individueel gewerkt wordt, kun je de dingen doen zoals je dat zelf graag wilt. Wanneer je met anderen samen moet werken is dit echter niet het geval. Het is in een team essentieel om flexibel gedrag te vertonen. Voor mensen die graag dingen op hun eigen manier doen kan dat erg lastig zijn. Tijdens onze training samenwerken leer je flexibel te zijn en van aanpak, invalshoek of gedragsstijl te wisselen zonder daarbij het doel uit het oog te verliezen. Zo kun je ook anderen weer effectief beïnvloeden.

Neem contact op

Wil je meer te weten komen over de training samenwerken van HDLG, en wat deze training voor jouw team kan betekenen? Dan kun je telefonisch contact met ons opnemen via 035-5338196. Heb je een specifiek vraagstuk die je graag zou willen behandelen in een training? Mail het naar info@hdlg-groep.nl;. Een specialist van HDLG stuurt je dan advies, en een aanbeveling voor een specifieke training. De trainingen van HDLG zorgen ervoor dat jouw medewerkers binnen no-time talentgericht samenwerken in een team.

Dit boek bestellen?

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.
  Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

  Back To Top
  X