skip to Main Content

De uitdagingen van 2022

Nu Corona steeds meer geaccepteerd lijkt te worden als een blijvend onderdeel van onze samenleving, kijken mensen en bedrijven weer wat meer om zich heen. De lockdowns en alle maatregelen maakten van 2021 een bijzonder jaar. Een jaar van overleven, met de blik naar binnen. Voor veel bedrijven ook een jaar waarin zij zich goed hebben weten aan te passen, flexibiliteit en creativiteit hebben laten zien, waar het nodig was. 2022 biedt weer ruimte voor de blik naar buiten. In deze blog beschrijft onze collega Hanneke Honders, Specialist Talentmanagement, hoe dit ‘buiten‘ er uit ziet. Wat brengt 2022? Wat zien we? Wat zijn de uitdagingen? Hoe houd je het goede van de Corona-tijd vast. Wat wordt er van ons gevraagd in dit ‘nieuwe normaal’ van hybride werken en de overige trends zoals hieronder beschreven. Wat betekent dit alles voor de HR-functie?

Krappe arbeidsmarkt

Het FD schreef in februari uitgebreid over de krapte op de arbeidsmarkt. Zeker geen nieuw fenomeen, al jaren wordt gesproken over de ‘war on talent’ die steeds heviger zal worden. In combinatie met uitval van medewerkers door corona, blijvend of tijdelijk, lijkt de krapte echter wel in heel korte tijd sterk te zijn toegenomen. Horecabedrijven die eindelijk weer open mogen, kunnen niet open omdat ze geen personeel hebben. NS zet minder treinen in, vanwege tekort aan mensen. Het aantal openstaande vacatures is hoger dan ooit. Wat betekent dat voor de bedrijven in Nederland? Wat betekent dat voor werknemers in Nederland?

Trends in HR

Forbes Magazine voorspelde in december 2021 de volgende toptrends voor HR voor 2022.

  • Artificial intelligence: De inzet van AI verandert niet alleen de manier van werken binnen veel bedrijven, ook HR-afdelingen zouden hiervan in het bijzonder gaan profiteren. Forbes zegt zelfs te verwachten dat AI zal leiden tot het heruitvinden van de HR-functie, en HR-teams in staat gaat stellen om onze oplossingenbetere beslissingen te nemen. Niet alleen recruitment, HR-administratie, maar ook door-ontwikkeling van medewerkers zou door AI ingrijpend kunnen veranderen. Forbes verwacht dat vooral adaptive learning, zeg maar ‘maatwerk-leren’ een grote vlucht gaat nemen. Wat betekent dit? In de visie van HDLG vraagt deze ontwikkeling bedrijven om met een AI-blik naar hun doelen en strategie te kijken. Onderzoek binnen welke HR-processen AI een bijdrage kan leveren en durf hierbij te gaan experimenteren. Zorg hierbij voor een robuuste business case, aangezien deze technologieën uitgebreide financiële- en personeelsinvesteringen vergen.
  • Mentale gezondheid en Covid-vermoeidheid: Aandacht voor de mentale gezondheid van medewerkers wordt volgens Forbes een must have voor organisaties. Als gevolg van de Corona-crisis vervaagt het stigma rondom dit thema en worden organisatie geacht dit bespreekbaar te maken. Om personeel blijvend aan zich te binden, moeten organisatie hier nadrukkelijk mee aan de slag. Bijvoorbeeld door aanpassing van arbeidsvoorwaarden, hybride werkvormen en het trainen van management om het goede gesprek te voeren met medewerkers. Tip: train je managers in het voeren van het goede gesprek en verbeter hun competenties die het nieuwe leiderschap van hen vraagt. Het mes snijdt aan twee kanten, het versterkt je managers en zorgt voor behoud van je medewerkers!
  • Noodzaak van strategische en innovatieve recruitment strategieën: Forbes ziet de ‘war on talent’ verhevigen. Er komen meer en meer vacatures en het wordt in veel sectoren steeds moeilijker de juiste mensen te vinden. En dat vraagt aanpassing van recruitment strategieën. Naast intensiever gebruik van social media en snellere vormen van recruitment, verwacht Forbes ook meer inzet op behoud van zittende medewerkers, door veel meer aandacht te besteden aan de doorontwikkeling van hun talenten. Daarnaast wordt ook ‘boomeranging’, terughalen van uitgestroomd personeel, gezien als mogelijk nieuwe recruitment strategie. Nooit eerder was de juiste match tussen organisatie en medewerker zo belangrijk. Zet strategisch talentmanagement in en focus nadrukkelijk op instroom en behoud van de juiste talenten binnen je organisatie!
  • Complexe compliance uitdagingen: De vlucht die het hybride werken en daarmee tijd- en plaats-onafhankelijk werken heeft genomen in de corona-periode, is volgens Forbes niet meer terug te draaien. Dit brengt voor veel organisaties extra risico’s met zich mee op gebied van compliance en cyberrisico’s. Medewerkers zullen hiervoor extra op moeten worden getraind. HDLG helpt je graag met het herijken van je functieprofielen en het vaststellen van de competenties die je nodig hebt om deze risico’s goed af te dekken.

Boeien en binden

Wat te doen? Hoe kun je als organisatie in 2022 juist je voordeel halen uit deze nieuwe trends uitdagingen? HDLG helpt je bij de implementatie van strategisch Strategisch talentmanagementtalentmanagement. Eén van mogelijkheden om niet te verzanden in de ‘war on talent’! Maak je doelen en strategie helder, zorg dat je functiehuis en profielen op orde zijn en dat je de juiste mensen aanneemt. Daarnaast wordt inzet op behoud van je huidige personeel van groot belang. Wie niet weggaat, hoeft ook niet vervangen te worden. Boeien en binden dus! Hoe zorg je ervoor dat medewerkers graag bij jouw bedrijf blijven? Hoe zorg je ervoor dat je de motivatie op peil houdt (of brengt na het afgelopen bijzondere jaar)? Een open deur is: aandacht! Alles wat je aandacht geeft groeit. En dat geldt dus ook voor je medewerkers.

HDLG gelooft dat focus op het talent van je medewerkers en hun persoonlijke ontwikkeling enorm bijdraagt aan het binden van je medewerkers. Met strategisch talentmanagement geef je hier invulling aan door de behoeften van je medewerkers te verbinden aan de behoeften van de organisatie. In onze ogen is dit dé sleutel tot succes. Weten hoe je hiermee praktisch kunt starten? HDLG helpt je graag op weg! Neem gerust contact met op met één van onze professionals voor een oriënterend gesprek.!

Dit boek bestellen?

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.




    Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

    Back To Top
    X