skip to Main Content

Cultuurverandering in je organisatie

Ben jij de eigenaar van een organisatie en wil je de bedrijfscultuur veranderen? Dat is zeker geen eenvoudige taak. Een bedrijfscultuur is namelijk over een lange periode ontstaan, en zit geworteld in de mindset van je medewerkers. Toch betekent dit niet dat het onmogelijk is om de bedrijfscultuur te veranderen. HDLG biedt verschillende trainingen die zeer van pas zullen komen bij een cultuurverandering binnen je organisatie. Wil je meer weten over HDLG en onze trainingen? Lees dan hieronder verder, of neem meteen contact op met een van onze specialisten.

Bedrijfscultuur van je organisatie

De bedrijfscultuur is een zeer breed begrip dat bestaat uit een aantal elementen. Over het algemeen kun je stellen dat de bedrijfscultuur een sociale groep omvat: de manier waarop de mensen binnen je bedrijf met elkaar om gaan. Communicatie is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur, staan je medewerkers open om zaken waar ze het niet mee eens zijn te delen met hun leidinggevende? Ook de manier waarop medewerkers omgaan met hun team valt onder bedrijfscultuur: kunnen ze goed met elkaar samenwerken of wordt het meer op prijs gesteld dat ieder individueel zijn of haar eigen opdracht afhandelt? De cultuur heeft te maken met de waarden, normen en rituelen binnen je bedrijf. Wil je de bedrijfscultuur veranderen, dan zal dit geen eenvoudige klus zijn aangezien je met deze en andere elementen rekening moet houden.

Trainingen van HDLG

Wil je een cultuurverandering binnen je organisatie doorzetten? Met de trainingen van HDLG sta je er niet alleen voor, maar weet je hoe je de cultuurverandering het beste aan kunt passen. Onze trainingen worden gegeven door gecertificeerde coaches en vinden plaats op onze eigen trainingslocatie. Wij hebben ervaring met organisaties uit een groot aantal verschillende branches, zoals onder andere:

 • zorg
 • retail
 • transport en logistiek
 • klant contact centers
 • bouw en installatietechniek

Omdat onze coaches veel ervaring hebben met verschillende branches kunnen zij zich niet alleen specifiek richten op de branche waarin jouw organisatie actief is, maar zij zorgen ook voor een eye opener voor het implementeren van nieuwe strategieën. Dit kan ontzettend hulpvol zijn bij het doorvoeren van een cultuurverandering in je organisatie.

Bedrijfscultuur veranderen vraagt een nieuwe strategie

Wanneer je de bedrijfscultuur wilt veranderen moet je een nieuwe strategie implementeren. Hoe ziet deze strategie er precies uit, en zitten je medewerkers nog wel op de plek waar ze hun talenten het beste kunnen toepassen? Deze vraagstukken worden onder andere besproken in een training om je organisatie te ontwikkelen. Onze training is opgebouwd aan de hand van vijf factoren die tot de gewenste cultuurverandering leiden:

 • Visie en strategie: Wat is het doel waar we voor gaan?
 • Gewenst gedrag: Welke talenten zijn nodig om het doel te bereiken?
 • Omgeving: Worden je werknemers in hun werkomgeving verleid tot het vertonen van gedrag dat pas in de nieuwe bedrijfscultuur?
 • Competenties: Worden al je medewerkers ondersteund om het gewenste gedrag succesvol in de praktijk te brengen?
 • Talenten: Over welke talenten beschikt je organisatie al en welke plaats hebben deze in de nieuwe bedrijfscultuur?

Deze vraagstukken zullen de basis vormen van de training.

Een goede teamdynamiek

Zoals eerder al genoemd werd is de manier waarop er gecommuniceerd wordt binnen je organisatie een belangrijk element van de bedrijfscultuur. Wil je met een cultuurverandering in je organisatie zorgen dat teams beter samenwerken en hechter worden? Neem dan samen met je team deel aan een training teamwork van HDLG. Een topteam ben je namelijk niet zomaar zijn, er moet sprake zijn van onderling vertrouwen en een goede teamdynamiek. De elementen waaraan gewerkt wordt bij een HDLG training voor je team zijn onder andere:

 • onderling vertrouwen
 • elkaar feedback geven
 • teamrollen verdelen op basis van individuele talenten
 • kennis van de krachten en de risico’s van het team
 • het bereiken van een gezamenlijk doel

Organisatieontwikkeling

Effectief leidinggeven

Bij een grote cultuurverandering in een organisatie mag de kracht van een goede leidinggevende niet onderschat worden. De belangrijkste taak van een leidinggevende is immers het beïnvloeden van anderen en het realiseren van plannen. Als leidinggevende ben je de representatie van de bedrijfscultuur en moet je in staat zijn om je medewerkers te motiveren om mee te gaan in de veranderingen. Dit is geen makkelijke taak, maar gelukkig kun je hiervoor de hulp inschakelen van de experts van HDLG met een training leiderschap. Dan leer je onder andere:

 • aan je medewerkers duidelijk te maken wat van ze verwacht wordt
 • anderen aan te spreken op de manier waarop ze functioneren
 • medewerkers motiveren
 • een omgeving creëren die de nieuwe bedrijfscultuur stimuleert
 • aanwezige talenten herkennen en deze goed benutten

Contact met HDLG

Is jouw organisatie er aan toe om de bedrijfscultuur te veranderen? Zoals je hebt kunnen lezen loont het zich zeker om hierbij de hulp in te schakelen van de coaches van HDLG. Wij bieden niet alleen de genoemde trainingen voor het implementeren van een nieuwe strategie, het versterken van teamwork en leidinggeven, maar je hebt de mogelijkheid om bij ons deel te nemen aan een groot aantal verschillende trainingen. Wil je meer te weten komen over wat we kunnen bieden en welke training het beste bij jouw organisatie past wanneer je de bedrijfscultuur wilt veranderen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 035-5338196 of stuur een mail met je specifieke vraagstuk naar info@hdlg-groep.nl. Het doorvoeren van een cultuurverandering in je organisatie wordt een succes met een training van HDLG!

Dit boek bestellen?

Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.
  Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

  Back To Top
  X